O blogu

Zdravo mame, tate i ostali.

Ja sam Mima, mama preslatke dvogodišnjakinje, žena predivnog muža, diplomirani novinar i student master studija medijskih nauka. Došla u Nemačku iz Srbije pre pet godina povučena ljubavlju i studijama. U slobodno vreme pišem, obožavam da čitam, gledam filmove i serije.

IMG-20170424-WA0009 (1)

Zašto S-Mama? S može da označava više stvari, u mom slučaju je pre svega Sofiina Mama, Student Mama,  i Super Mama (što se odnosi na sve mame).

Blog je namenjen svim mamama! Onima koje obožavaju svoju decu, mamama koje studiraju, žele da studiraju i onima koje rade, onima koje su za svoju profesiju izabrale isključivo bavljenje svojom decom, onima kojima je potrebna pomoć i podrška, onima koje su radoznale, i svim ostalim mamama! Jer biti mama je najlepša uloga na svetu!

Ja nisam niti lekar, niti pedagog, babica niti bilo šta slično. Ja sam samo majka. Moje iskustvo s decom svodi se na mojoj ćerkici i to je to. Pa šta me onda kvalifikuje da sad i ja pametujem? Zaista nemam zvaničnih kvalifikacija. Ali znam dobro šta je meni falilo i šta me je zbunjivalo i u trudnoči i posle nje i šta me još muči. A sa druge strane, možda nekom može biti od pomoći da sagleda stvari iz drugog ugla.

Jer cilj ovog bloga i jeste pokušaj da promenimo perspektivu.  S obzirom na to da su prakse na Balkanu i na Zapadu u postupanju sa decom vrlo različite, možda vam bude zanimljivo da od svog čoveka u tuđini saznate svtari iz prve ruke. 🙂

Ovog bloga ne bi ni bilo pre svega da nije moje ćerkice Sofie, koja mi je najveća inspiracija i motivacija i mog muža Marka, koji mi pruža najveća podršku i ljubav.

Na ideju da svoja iskustva podelim sa vama sam došla kada se moja sestra (koja živi u Srbiji) porodila. Njena mnogobrojna pitanja upućena meni na temu kako si ti to tamo radila i šta su ti tamo rekli o… su me podstakla da sednem za laptop i pišem, ne samo kako bih vam približila nemačku praksu, već i kako bismo konačno razotkrili brojne mitove o majčinstvu i bebama koje na Balkanu važe, a nemaju baš mnogo logične osnove. A drugi motiv je da podržim sve mame koje studiraju ili žele da studiraju. Nadam se da će moja iskustva, kao što su mojoj sestri, biti od pomoći još nekom.

Pa hajde onda da se družimo i razmenjujemo iskustva, jer jedna drugoj možemo biti najveća pomoć i podrška.

Sofiina Mama

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: